"Enthousiasme brengt je verder dan
talent, een titel of vaardigheden"
De Matterhorn, Italie/Zwitserland

Over uren in mijn hoofd

Christel Hafmans 06 februari 2014
Reacties (0)
Categorie:
Auteur:
Creativiteit
Christel Hafmans

Op enig moment werd ik me bewust dat denken en handelen vanuit mijn gevoel sterk zijn ontwikkeld. Nu begrijp ik dat ik daardoor gemakkelijk contact maak met een grote groep mensen. Ik kan me goed verbinden met mensen op zowel het gebied van logica als intuïtie.

Deze combinatie van denken, voelen en doen kan echter voor mezelf onaangenaam zijn. Vaak krijg ik een enorme behoefte aan controle als er lastige momenten zijn, waardoor ik hele gesprekken met mezelf voer. Vermoeiend, omdat mijn hoofd en gevoel soms totaal iets anders willen. Vooral tijdens het slapen kunnen gedachten binnendringen en kan mijn hoofd overuren draaien.

Als ik vrienden vraag of zij dit herkennen, kijken ze mij verwonderd aan. Dus kennelijk is het niet zo gewoon dat je gesprekken met jezelf voert?

Mijn hoofd is sterk in het denken vanuit negatieve scenario’s, waarbij mijn gevoel de kansen ziet. De gesprekken met mezelf helpen me om verbanden te leggen en hierdoor krijg ik een stroom van nieuwe ideeën. Deze ideeën komen bij mij binnen via beelden. Maar wat moet ik met al die beelden en nieuwe ideeën? Ze kunnen me onrustig maken. Deze onrust leidt er ertoe dat de controledrang groter wordt en ik het gevoel krijg dat ik overal iets mee moet doen. Eigenlijk vreemd dat ik dit tegenstrijdige gevoel krijg, want mijn gevoel heeft juist behoefte onbevangenheid.

Als ik open en onbevangen ben, vind ik het heerlijk om te ontdekken en zaken vanuit meerdere kanten te belichten. Ik creëer mijn eigen omgeving van veiligheid, waarin alles mogelijk is en ik fouten mag maken. Het helpt mij bij het filteren van ideeën.

Als ik in mijn kracht sta, zijn mijn hoofd en mijn gevoel een geweldige combinatie. Ze werken samen zonder dat het me energie kost. Mijn gevoel geeft aan welke ideeën ik het beste kan volgen. Vervolgens helpt mijn hoofd bij het structureren, verbanden leggen en het praktisch toepasbaar maken. Zo geeft mijn onderbuik-gevoel aan als iets niet klopt en onderbouwt mijn hoofd dit rationeel. Ik ben dol op avontuur en zo te kunnen werken is een mooie ontdekkingsreis.

Iemand vroeg me laatst om mijn creativiteit meer in te zetten. Dit had ik al jaren niet meer gedaan. Een schitterende ervaring om hiermee opnieuw bezig te zijn.

Voor de hoofddenkers: creatief bezig zijn maakt een verbinding tussen onze linker (logica) en rechter (gevoel) hersenhelft en dat zorgt voor ontspanning in ons hoofd.

Voor de gevoelsmensen: door creativiteit gaan we vertrouwen op onze intuïtie en ontvangen we informatie onbevangen.

Reacties (0)

Deel jouw ervaring:
Naam*
E-mail (wordt niet getoond)


Tik in het onderstaande vakje "IVVL":


Ja, ik blijf graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van IVVL