"Enthousiasme brengt je verder dan
talent, een titel of vaardigheden"
De Matterhorn, Italie/Zwitserland

De kracht van de intentie

Christel Hafmans 25 augustus 2014
Reacties (0)
Categorie:
Auteur:
Persoonlijk leiderschap
Christel Hafmans

Bij de start van mijn eerste onderneming kreeg ik van mijn man een boek getiteld: “Maak waar wat je zegt!”. De inhoud van dit boek sprak me niet zo aan, maar de titel des te meer. Bij het naleven van deze stelling ben ik enigszins doorgeschoten; want als ik iemand iets had beloofd, wilde ik koste wat kost mijn belofte nakomen. Zelfs als het niet goed voelde. Door de jaren heen heb ik geleerd dat dit niet goed is voor mij en vaak ook niet voor de ander. Ik mag op zaken terugkomen. Vooral het benoemen van mijn inzichten helpt anderen om te kiezen of dit is wat ze echt willen.

Op dit moment ben ik sparringspartner van een bedrijf dat een nieuwe dienst in de markt wil lanceren. Een mooi concept! Een strak organisatieplan met een prachtige missie. Als sparringspartner heb ik de ruimte om door te vragen en daarmee de achterliggende boodschap naar boven te halen. Dit is iets wat ik heerlijk vind om te doen. Bij het doorvragen merk ik dat de antwoorden niet altijd hun eigen woorden zijn. Er lijkt ‘ruis’ op de lijn te zitten. Ze zijn dingen, die een ander belangrijk vindt, gaan leven. Hun intentie is vertroebeld.

Op zich geen ramp, ook mij kan dit gebeuren. Daarom is het fijn dat ik vanuit een neutrale rol vragen kan stellen en mag spiegelen. Zo krijgen zij zelf de inzichten om tot een zuivere intentie te komen. Een intentie waarbij geen verborgen behoeften schuil gaan. Je denkt aan jouw belang maar ook aan de winst voor de ander. Ik vind het mooi om te ervaren dat als ik mijn intentie leef, de dingen die ik nodig heb op mijn pad komen. Ik zie dit ook bij anderen gebeuren. Hierdoor is wilskracht niet meer nodig!

Deze week een mooi voorbeeld over de kracht van de intentie, welke ik graag wil delen. Een vriendin stoeit met haar huidige werk. Ze wil duidelijkheid over waar haar organisatie naar toe gaat en welke mogelijkheden er voor haar nu en in de toekomst zijn. Deze duidelijkheid heeft ze de afgelopen jaren vaker gevraagd en niet gekregen. Dit maakt haar onrustig. Ze wil graag meer uitdaging in haar werk.

Ze vraagt of ik haar wil ondersteunen met de voorbereiding van haar evaluatiegesprek. Ze wil nu echt helderheid krijgen. Natuurlijk wil ik haar helpen. Al snel merk ik dat ze het “echte” gesprek liever uit de weg gaat. Het blijkt dat ze het antwoord: “We kunnen jou geen zekerheden geven” niet wil horen. Ze is bezig met de eventuele gevolgen als ze dit antwoord zou krijgen. “Wat als ik geen werk meer heb, het werk wat ik wil doen is lastig te vinden, zo kan ik nooit meer uren gaan werken…”. De angst om te verliezen overheerst duidelijk. We staan stil bij haar blokkades. Ik zie dat ze opgelucht is en ze benoemt wat ze graag wilt. We komen dichter bij haar intentie en wat zij de organisatie aan toegevoegde waarde wil bieden. Zo gaat ze het evaluatiegesprek in.

Ze belt me na het evaluatiegesprek op en zegt: “Ik heb helderheid”. Ze zijn tevreden over mijn werk, maar kunnen me geen zekerheden bieden. Ik hoor dat ze zich niet richt op de blokkades, maar op wat zij graag wil en wat goed is voor de organisatie.

Ik ga met vakantie en drie weken gaan voorbij. We spreken elkaar hierna en ze vertelt met trots dat twee weken geleden haar ideale baan voorbij is gekomen. Ze heeft de stoute schoenen aangetrokken en heeft op een creatieve manier een sollicitatiebrief geschreven. Zij is uitgenodigd voor een gesprek en heeft de baan gekregen.

Werken met intentie is geen hocus-pocus... Het geeft een focus, waardoor je signalen die voor jouw intentie nodig zijn, gaat opvangen. Je komt in je kracht te staan en gaat er naar handelen. Een intentie is realistisch haalbaar en waarbij je niet bezig bent met eventuele blokkades. Door het leven van je intentie, spreek je uit wat je behoefte is en maak je waar wat je zegt.

Ik vind het heerlijk om met mensen te werken die weten waar ze naar toe willen en dit helder met mij willen communiceren. Ook fijn als ze de winst voor mij hierin meenemen. Vind je ook niet?

Reacties (0)

Deel jouw ervaring:
Naam*
E-mail (wordt niet getoond)


Tik in het onderstaande vakje "IVVL":


Ja, ik blijf graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van IVVL